top of page
Yazarın fotoğrafıNur Erdem ÖZEREN

Yurt Dışına Açılan Meslekler



Yurt Dışına Açılan Meslekler


Gençlerin gözü yurt dışında. Ancak eğitim için yurt dışına çıkma maliyetlerini karşılamak zor olduğundan birçok genç yurt dışında iş imkanının olduğu alanları öncelikli tercih ediyor.

Yurt dışında çalışma deyince akla ilk gelen Bilişim sektöründeki işler. Oysa yurt dışında çalışmak için, Tıp ve Hukuk gibi Türkiye diplomasının geçerliliği için diploma denkliği ve benzeri kriterler gerekmeyen birçok alan mevcut.

Ancak her şeyden önce belirtmek gerekir ki, yabancı dil bilmeden mezun olduğunuzda yurt dışında iş bulmak oldukça zor. Üniversiteyi bitirmeden yabancı dil konusunu, özellikle de İngilizce’yi çözmenizi tavsiye ediyoruz.

Tasarım Programları

Bilişim sektörünün büyümesi yalnızca yazılımcılar için değil aynı zamanda tasarımcılar için de iş fırsatlarını arttırdı. Bu alanda hangi üniversiteden diploma aldığınızdan çok ortaya çıkardığınız işler önemli olduğundan, yabancı dil konusunu çözen tasarımcıların tüm dünyada iş bulması mümkün.

Animasyon ve Video

Bilişimle birlikte büyüyen tasarım ihtiyacı yanında, görüntü izleme alternatiflerinin artması ve internette televizyona alternatif çok sayıda kanalın olması tüm dünyada video prodüksiyon ihtiyacını arttırdı. Hareketli görüntülerin izlenme mecraları arttıkça da animasyon bilgisinin değeri ve ihtiyacı arttı.

Mimarlık ve İnşaat

Türkiye’de son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan daralma algısı nedeniyle talebin azaldığı bu bölümlerin mezunlarına bir dönem Libya, Irak gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gelişen ülkelerden talep vardı. Son yıllarda ise özellikle Türki Cumhuriyetlerde hızlı gelişmenin etkisi ile inşaat sektöründe iş fırsatları yüksek.

Gıda Üretimi

Ülkemizde üniversite mezunu gençlerin pek ilgi göstermediği tarım sektörünün, kısıtlı alandaki topraktan daha yüksek verim almak isteyen gelişmiş ülkelerde her geçen gün önemi artıyor.

Kimya ve Malzeme Bilimi Mühendislikleri

Gelişmiş ülkelerde önemi artan bir başka alan, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık konuları nedeniyle her türlü üretimin temelindeki kimya ve dolayısıyla malzeme bilimi.

Makine, Elektrik, Elektronik Mühendislikleri

Türkiye’de üretim sektöründe 5,5 milyon kişi çalışıyor, ancak çoğunlukla işçi ya da kolay kolay bulunamayan ara eleman, tekniker seviyesinde. Oysa teknolojinin gelişimi ile gelişmiş ülkelerde üretimde nitelikli personel ihtiyacı yüksek.

İstatistik ve Veri Bilimi

Bilişimle ilişkili gelişen ve önemi artan bir başka alan veri bilimi ve istatistik. Büyük veri deyince herkesin ilgisini çeken ancak istatistik ya da matematik denince uzak durulan bu alanda gelecekte daha çok istihdam olanağı olacak.

İşletme ve Ekonomi

İnanamayacaksınız ama gençler, ABD’de lisans programlarının 4’te 1’ine yakını İşletme! Türkiye’de çok sayıda diploma sahibi vasıfsız mezun olması nedeniyle pek talep görmeyen bu iki alandan mezun olan ve Türkiye’de uluslararası şirketlerde kariyer yaparak yurt dışında çalışmaya başlayanların oranı her geçen gün artıyor.

Lojistik

Tüm dünyada önemi Covid ile birlikte yaşam biçimimizdeki değişimlerle artan lojistik sektöründe Türkiye’den dünya markası olmuş markaları da görmek mümkün. Hal böyle olunca, Lojistik sektöründe yurt dışında kariyer fırsatlarının olduğunu da görebiliriz.

Bunu aynı zamanda havacılık ve denizcilik sektöründe de fırsat olarak görmek mümkün, bu alanda da son yıllarda yurt dışında çalışan çok sayıda TC vatandaşı var.

Dış Ticaret

Son yıllarda dünyada her geçen gün daha fazla kalkan sınırların etkisi ile Lojistik gibi önemi artan bir başka alan dış ticaret. Bu alanda tüm dünya işyeri!

Turizm

Türkiye’de üniversitelerde kontenjanlarını doldurmakta zorlanan Turizm bölümlerinde eğitimli kişilerin kariyer yapması oldukça kolay. Henüz 40’lı yaşlarının başında örneğin Rusya’da bir şirkette (5 yıldızlı otelde) Genel Müdür olma fırsatı kaç bölümde var ki?

Psikoloji

Türkiye’de de talebi oldukça yüksek olan Psikoloji alanında iyi eğitim almış ve alanda en çok çalışmanın yapıldığı ABD’de kariyer yapan çokça mezun görmek mümkün.


Ancak bir kez daha altını çizmek gerekiyor. Sırf bir bölümden mezun oldunuz diye bir ülkede, bir şirkette iş bulmak mümkün değil. O bir gereklilik olabilir ama asla yeterlilik değil. Dolayısıyla yurt dışında bir kariyer istiyorsanız, hem yabancı dil öğrenmeli, hem kendinize uygun alanı bulmalı, hem bu alanda çok çalışmalı hem de kendinizi geliştirmelisiniz. Aksi hayalden öteye zor geçer.


Nur Erdem Özeren

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page