top of page
editor

Bilmek ve Uygulamak Arasındaki Fark

Çoğu öğrenen nasıl çalışması gerektiğini, neleri yapması ve neleri yapmaması gerektiğini doğru veya yanlış, en başta aile bireylerinden ve sonra öğretmenlerinden ve çevresinden, hayatı boyunca birçok kez en azından duymuştur.



Biliyor olmak tek başına davranışı ortaya çıkarmaya veya değiştirmeye yetmemektedir. Buna en sevdiğim örneklerden biri olan ‘Sigara İçen Doktor’ ile açıklamaya çalışacağım.



Bir doktor düşünelim. Sigaranın zararlarına dair bilimsel (kitabi) bilginin çoğuna hâkimdir. Klinik deneyimlerine dayanarak sigara içen bireylerin yaşadığı sağlık sorunlarını bilmektedir. Belki de yaptığı ameliyatlar sonucunda sigaranın insan vücudundaki zararlarını bizzat görmüştür. Ama bütün bunlara rağmen doktorumuz sigara içebilmekte ve zararları hakkında bilgi dağarcığına her gün yeni bir bilgi eklenmesine rağmen bu davranışını sürdürebilmektedir.


“İyi bir krizi asla ziyan etmeyin.”

Winston Churchill


Günümüzde her konuda ‘Nasıl Yapılır veya Yapılmalıdır’ tavsiye listeleri, öneri metinleri sürekli önümüze çıkmaktadır. Fakat önemli olan bilmek değil, uygulayabilmek; aynı zamanda ortaya çıkan sonuca göre uygulamaları güncelleyebilmektir. Konfor alanı olarak adlandırılan, alışkanlıklarla dizayn edilmiş yaşantınızdan vazgeçip konfor alanınızdan çıkmadıkça ilerleyebilmeniz mümkün olamayacaktır.



“Herkes yapıyor, sen de yaparsın” cümlesi en zararlı sözlerden biridir. Herkes her şeyi yapamaz. Kendinizi tanımak, diğerlerinden farklı olan ve geliştirilebilir yönlerinizi keşfetmek başarı için oldukça önemlidir.



Acar Baltaş başarılı olmak isteyenler için çok iyi bir özet yapmış: “En tehlikeli yalan içine doğru karışmış yalandır. ‘Herkes yapıyor, sen de yaparsın. Yapanların senden fazla nesi var?’ gibi yaklaşımlar son derece yanıltıcı yaklaşımlardır. Açılmamış kanatların büyüklüğü-gücü bilinmez, gibi sözler insana duyduğu zaman iyi gelir fakat bunların faydası yoktur. Hiç kimse kendine güvendiği, istediği ve inandığı için başarılı olmaz. Tabii başaranların hepsi isteyenlerin arasından çıkar. Ama isteyenlerin çok azı başarılı olur. Kimse sadece istediği için başarılı olmaz. Başarılı olan insanlar kendine güvenmeye ve bu özellikleri göstermeye başlar. Başarılı olmak için yatkın olduğunuz işi yapacak, zora ve zahmete katlanacak, insan ilişkilerinizi dürüst ve samimi ilgiyle iyi tutacaksınız. Sahte yöntemlerden uzak, karşınızdakini dinlemeye ve anlamaya çalışacaksınız.”



Başarının formülü sihirli değil, oldukça basit ve büyük ihtimalle bildiğiniz bazı temellere dayanmaktadır. Örneğin planlı, düzenli ve verimli çalışmak ve bunu sürekli yapmaktır. Ancak siz bunu hayata geçirmediğiniz müddetçe başarılı olmak için süslü söylemler, mucize formüller peşinde boşa koşmaya devam edeceksiniz.



Özgün Ergin

Uzman Psikolog


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page