Artan Eğitim Maliyetlerinde Üniversite Seçimi
Ekonomik kriz derinleştikçe yaşam maliyetleri arttı. Öğrencilerin de farklı bir şehirde yaşayarak eğitim görmelerinin maliyetleri arttı. Her geçen gün de artmaya devam ediyor.
Öğrenciler geçmiş yıllarda üniversite hayatı yaşamak için farklı şehirlere giderken, artık barınma ve yemek maliyetlerini bile zor karşılayacak duruma geldi.
Üstüne üstlük KYK yurtlarının çıkma ihtimal yüzdeleri de çok yüksek değil.
ÜniversiteKarnesi.com sitesindeki verilerle derlenen rakamlara göre, Ardahan, Sinop, Van, Amasya, Erzincan, Şırnak, Bartın ve Tunceli hariç diğer şehirlerde Erkek öğrencilere yurt çıkma ihtimali %35’in altında.
Kızlarda durum biraz daha iyi görünse de, birçok şehirde % 50’nin altında.
Asıl sorun ise, en çok tercih edilen büyük şehirlerde toplam öğrencilerin % 10’una yetecek kadar yurt var. İstanbul’da bu oran % 4!
KYK yurdunda değil de özel yurtta kalmak isteyenler için rakamlar en az 1+1 ev kiraları kadar.
1+1 kiralara bakıldığında yine büyük şehirler oldukça yüksek kiralarla öğrencileri karşılıyor. İstanbul ve Antalya’da 1+1 daire kiraları 4.000 TL civarında iken, Ankara’da 3.000, İzmir ve Mersin 2.500 TL civarı. Türkiye ortalamasının 1.000 TL üstünde olduğunu, Büyük şehirlerde ise 2.000 TL üzerinde olduğunu söylemek mümkün.
Öğrenci evi formülünü uygulayacak öğrenciler için, 3 + 1 evlerde kişi başı kiralar İstanbul ve Antalya’da 2.000 TL civarı iken, Büyükşehirlerde 1.000 – 1.500 TL arası, küçük şehirlerde ise 750 – 1.000 TL arası.
UniversiteKarnesi.com verilerine göre, şehirlerin Sosyo Ekonomik ve İnsani Gelişmişlik Endeksleri yükseldikçe yaşam maliyetleri de artıyor. O şehirde yaşayanlar için normal karşılanan rakamlar, küçük şehirlerde yaşayan ve büyük şehirde yaşamaya giden öğrenciler için oldukça yüksek oluyor.
Şehir içi ulaşım en düşük maliyet kalemlerinden, aylık 150 – 300 TL arası. Ancak Şehirler arası ulaşım, ayda bir kez gidip gelecek bir öğrenci için aylık 500 TL – 1.000 TL arası.
Üniversite yemekhane fiyatlarını öğle yemeği için, kahvaltı ve akşam yemeğini KYK yurdunda yiyen bir öğrenci için günlük yemek maliyeti 40 TL üzeri olacak, aylık 1.500 TL’ye yakın yemek gideri olacak.
Vakıf Üniversitelerinde ise 3 öğün yemek maliyetleri 80 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Bu da aylık en az 2.500, en çok 6.000 TL, ortalamada 4.000 TL civarı bir maliyet demek oluyor.
Hepsini ortalamada topladığımızda;
Büyükşehirde okuyacak bir öğrencinin;
Barınma gideri 2.000 TL + Yemek Gideri 4.000 TL + Ulaşım Gideri 1.000 TL = 7.000 TL.
Bu rakamda hiçbir ekstra yok, vakıf üniversiteleri için eğitim ücreti yok.
Küçük şehirlerde ve devlette okuyan bir üniversite için ise;
Barınma gideri 1.250 TL + Yemek Gideri 2.750 TL + Ulaşım Gideri 1.000 TL = 5.000 TL.
Bu rakamları görünce, Vakıf Üniversitelerinin eğitim ücretleri yanlarında çok da yüksek kalmıyor ve eğitim bu yıl için oldukça zorlayıcı olacak görünüyor.
Üstelik kiraların öğrencileri ÇOK SEVEN toplumuzun Ağustos ayında kiraları arttıracağını da hesaba katmakta fayda var.
Öğrenciler UniversiteKarnesi.com’da ücretsiz olarak üniversite ve şehir bazlı maliyet hesaplarını görebilir ve tercihlerinde kullanabilirler.
Commentaires