top of page

ÖĞRENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE



Fiziksel aktivitenin akademik başarı ile ilişkisini ortaya koyan araştırmalar gençlerin fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasının akademik başarıyı artırma ve depresyonu azaltma üzerine olumlu etkileri olabileceğini ortaya koymuştur.

Günümüz hayat koşulları bizi hareket etmekten çok oturmaya yönlendirmektedir ve insan bedeninin yapısı bu kadar hareketsiz bir hayat için uygun değildir. Ders çalışırken veya bir işi yaparken çoğunlukla oturuyoruz. Ancak oturma süresi arttıkça vücudunuzda sorunlar meydana gelmeye başlıyor.

Uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımını ve akciğerlere alınan oksijen miktarını azaltır. Beyninizin uyanık kalmak için her ikisine de ihtiyacı vardır, Dolayısı ile konsantrasyonunuz yavaşlayan beyin aktivitesi sebebiyle azalma eğilimi gösterir.

Araştırmalar, uzun süre oturmanın bazı kanser çeşitleri ve kalp hastalıkları ile ilişkili olduğunu; diyabet, böbrek ve karaciğer problemlerinde katkısı olabileceğini göstermiştir. Eğer oturmaktan başka çareniz yoksa omurganızın düzgünlüğüne özen gösterin ve oturmaya mecbur değilseniz daha fazla hareket etmeyi amaçlayın.

Spor deyince çoğumuzun aklına bir spor salonuna yazılmak veya spor aletleri yardımıyla spor yapmak gelmektedir. Sağlıklı, başarılı bir yaşam ve öğrenme süreci için gün içinde basit masa başı egzersizleri, el-kol hareketleri yapılabileceği gibi, imkân dâhilinde ise 30-60 dakika arası yürüyüş yapmak da vücudumuzun ihtiyaç duyacağı hareketliliği sağlayacaktır. Mesela, çalışırken her yarım saatte bir ayağa kalkıp birkaç germe hareketi yapabilirsiniz. Aynı zamanda otuz dakikalık bir yürüyüş bile oksijen alımını ve su içme alışkanlığını artıracağı için, beynimizin ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak noktasında yardımcı olacaktır.


Özgün Ergin

Uzman Psikolog


~ ~ ~


“Bir işi yaparken aldığınız keyif, o işten kazandığınız parayı harcarken aldığınız keyiften yüksek ise çok doğru bir işte çalışıyorsunuz demektir.”

Acar Baltaş


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page